Keutenberg

Bed and Breakfast en Ecotuin


April


Week 14: winter en lente in één week.


Onvoorstelbaar:
1 april prachtig weer met temperaturen tot 25 graden.
7 april een pak sneeuw met temperaturen amper boven 0 graden.
Zomer en winter binnen één week tijd.
leuk om er twee foto's van dezelfde plek eraan te wijden.


In de tuin staan al veel planten. Voor gezaaid en daarna geplant voor de 'aprilse winter'. Dan krijg je op deze manier het verschil te zien. Maar geen zorgen, het zijn allemaal planten die tegen een stootje kunnen. De Knoflook is al voor de winter geplant, de peulgewassen, na voorkweek in de veranda, half maart.
Ook de blijvende bol- en knol- en wortelgewassen, ook wel Stinzenplanten genoemd, overleven een beetje vorst en sneeuw wel. 


Er bloeit best wel veel. Hier een paar mooie foto's van de bloei van Mahonie, mannetje en vrouwtje van de Jeneverbes, de eerste Pinksterbloemen, Gele anemoon, Vergeet-me-nietje en waarachtig al een mooie Kievitsbloem.

In de veranda is wel wat gedaan, maar het was een rustige week.
De belangrijkste werkzaamheden waren voor-zaai van slasoorten en spruiten, verzorgen van tomaten- en paprikaplantjes. De loten van de Zoete aardappel worden regelmatig afgesneden, in vaasjes met water gezet en indien er voldoende wortel aan zit in potjes gezet.
Halverwege volgende week krijgen we weer 'normale' temperaturen en zal het een stuk drukker worden. Een aangename drukte: Heerlijk bezig zijn in de tuin.

 

Week 13: wispelturig


April doet wat hij wil. Maart sloot af met enkele dagen boven de 20 graden. Nu zakt langzaam de temperatuur tot onder de 10 graden. Natte sneeuw wordt verwacht met tijdelijk een wit laagje op de bodem. In de Ardenen boven 500 meter blijft de sneeuw liggen. Maar toch zitten we in de tijd van de vele bloei en bloesems en die willen we nu laten zien.
De gele tulpjes openen zich bij zonnig weer en als het donker wordt sluiten ze hun bloemblaadjes.
Laurier heeft mooie bloesem in de knop en een enkel bloempje opent al zijn 'oogjes'.
Nashipeer heeft ook al voorzichtige bloesem, hopen dat deze niet zal bevriezen.
Pawpaw, bloesem zit in de knop, maar deze bloesem kan tegen een vorststootje. De bladeren komen later als het 'vorstveilig' is
Jostabes levert straks mooie grote zoete zwarte bessen.
Schisandra chinensis is een klimmer die aan de ijzeren bogen voor de keukendeur groeien. De plant is tweehuizig, aparte mannetjes- (meerdere bloemknoppen)en vrouwtjesbloemen (één bloemknop).
Poncirius, de enige echte winterharde citroen zit vol met bloesemknoppen.
Akebia heeft mooie bloemen die ook nog eens fantastisch geuren.


Kiwi loopt nu uit met zijdezachte blaadjes. We vrezen dat ze de aankomende vorst niet zullen overleven. Dat betekent dat de plant later nieuwe blaadjes zal moeten maken wat ten koste gaat van de vruchtzetting.
Walnoot, wie ze ingraaft, de spitsmuis, een vogel, eekhoorn, we weten het niet, maar veel van deze ingegraven noten worden niet meer teruggevonden. Dat betekent dat er een aantal uitlopen en een nieuwe boom is geboren. We zetten er altijd een paar in een potje. Een 'weggevertje' want op het perceel naast onze tuin staan al enkele grote walnoten van zaailingen van onze boom. Ze geven prima noten.
Deze Melde heeft donkerrode blaadjes. Zaaien hoeft niet als je er een paar in je tuin laat staan. Ze planten zich voort 'als de konijnen'. Jonge blaadjes zijn lekker in een gemengde sla. Zo staan er al meer planten in de tuin die nu al gebruikt kunnen worden in een verse gemengde gezonde salade. Met de veldsla en Postelein die de winter overleefd hebben kun je dus het hele jaar door vers groen eten.
Roomse kervel is ook zo'n vroege saladeplant. Ook geschikt voor soep.
Bieslook is ook al in de keuken te gebruiken, vers natuurlijk.
Chinese bieslook is een iets hardere looksoort maar ook iets pittiger.
Indiaanse bieslook heeft ook een fijne kruidige smaak. Zo zie je dat looksoorten over de hele wereld mensen kunnen voeden.


Sleutelbloemen vermeerderen zich in onze tuin ook prima, vooral als ze geen concurrenten hebben.
Blauwe druifjes zijn een aanwinst in de tuin. Een paar bolletjes en na een paar jaar zijn het er veel meer.
Maagdenpalm komt van nature in ons gebied voor en heeft zich inmiddels vast in onze tuin gevestigd.
Pruimenbomen staan nu volop in bloei. We houden ons hart vast in verband met de voorspelde vorst.
Chinese kastanje is een zeldzame soort uit..... ja juist,,,, China, maar ook Korea. De plant is nog erg jong maar geeft straks heerlijke noten die smaken als tamme kastanjes, maar het is geen soort kastanje.
Dotterbloem bloeit ook al mooi in het water. De Salamanders hebben al hun eerste eitjes tussen de wortels geplakt. 
Sneeuwroem is nog steeds in bloei en kleurt bepaalde delen van onze tuin helderblauw.
Als ik dit allemaal beschrijf besef ik hoe veel soorten planten in onze tuin voorkomen en hoe veel er op dit moment bloeien.


Tulp met eetbare smakelijke bollen. Eerlijk gezegd, we hebben ze nog niet geprobeerd.
Abrikoos, geen snelle groeier. Vorig jaar drie bloesembloempjes en drie vruchten, dit jaar hebben we al het dubbele aantal gesignaleerd. Geduld is dus een schone zaak.
Pimpernootbloesem is fraai en daarom is dit een mooi struik voor in een siertuin. Je krijgt ook nog lekkere eetbare nootjes op de koop toe.
Lenteklokje staat langs onze vijver in het kleine voedselbosje. 
Peerbloesem is een andere fruitboombloesem die al begint te bloeien. niet fijn met de komende nachtvorstperiode.
Kruisbes bloei ook, maar zal de vorst wel overleven. 
Daslook, doet het erg goed in de tuin. Eenmaal enkele plantjes gezet, de bloemen worden vruchtjes en verspreiden zich, ook de bolletjes, goed. De tijd van daslooppesto breekt weer aan, we hebben er zin in.
Augurkenstruik had het erg moeilijk, maar we hebben de plant op een andere plek gezet. Een goed idee als een plant het niet goed doet. Vaak doet een verplaatsing van enkele meters wonderen.


Nog even terug naar de herfst van het vorig jaar. De appels hebben we in een oud keukenkastje in de fietsenstalling bewaard. Ze smaken nog prima en dat na 6 maanden.
We hebben een druivenstruik binnen en enkele struiken buiten. In de veranda heeft de struik al bladeren maar ook al de eerste bloesem, die overigens niet mooi uit ziet. Als er veel bloesem aan zit, we denken over twee weken, dan gaan we met een zachte ragebol langs de bloesem om de bestuiving te bevorderen.
Dan zijn er planten die we binnen opkweken en naar buiten gaan als het gevaar voor nachtvorst geweken is.
Chayote heeft mooie grote scheuten gekregen maar naar buiten gaat de plant nog niet. Als de scheuten te groot worden dan leiden we ze langs een tonkinstok alvast omhoog. Onvoorstelbaar dat deze plant over een paar maanden in het najaar tot halverwege de walnoot omhoog geklommen kan zijn. Wat een groeikracht!
In een vorige aflevering lieten we zien hoe de zoete aardappel boven de CV op gelijkmatige temperatuur werd gehouden in een pot met aarde. Slechts een heel klein beetje water. Nu zitten er grote scheuten aan die bij de aardappel afgesneden worden, in een vaasje met water gezet worden en na enkele dagen zie je al de eerste worteltjes eraan komen. Als ze genoeg beworteld zijn gaan ze een pot in om verder te ontwikkelen. Na de ijsheiligen in de volle grond, maar wel tot behoorlijke goed los gemaakt zodat de nieuwe zoete aardappels zich gemakkelijk kunnen ontwikkelen.
Inmiddels zijn er in de bakken alweer nieuwe zaadjes gezaaid, verschillende sla- en kruiden planten.


Naar boven.