Keutenberg

Bed and Breakfast en Ecotuin


Juni


Week 23:  Genieten van de bloei en het oogsten.


Er bloeit veel in Ecotuin Keutenberg. Allemaal nuttige planten.
Boven is de Pyrethrum, een soort Margriet met insecten dodende inhoudsstoffen.
De werking is effectief maar kortdurend en daarom selectief inzetbaar.
De gele bloesem van de Kiwi is erg schaars, waarschijnlijk vanwege de late vorst waardoor ook het blad grotendeels bevroren was. De witte bloesem van de Kiwibes was later en daarom zit de struik tjokvol. Dat wordt smullen.
De Paarse morgenster (Paarse Haverwortel, een vergeten groente. Er is ook een gele 'schorseneer' variant) bloeit vooral in de ochtend, bijzonder fraai en eetbaar.


Vlierbloesemsiroop, twee weken geleden maakten we rabarbersiroop, heeft een pittige maar hele fijne smaak. Wij doen altijd minder suiker dan aangegeven wordt. 1250 gram in een liter vlierbloesemaftreksel vinden we veel, wij houden het op 1000 gram per liter maar dan wel met een afgestreken theelepel citroenzuur erbij voor de houdbaarheid.
Het is volop peultjestijd. Ingemaakt vinden we ze minder lekker, erwten en bonen zullen we wel inmaken. Dus nu smullen maar (met een snuifje zout en een klontje roomboter).
De eerste shiitakeoogst is binnen. Een week na het dompelen hebben we een halve pot van driekwart liter gevuld. De komende oogsten zullen groter worden omdat de stammetjes minder oud zijn. Deze stammetjes zijn het vierde jaar ingegaan.
Muurpeper en Penningkruid (niet te verwarren met Judaspenning) zijn twee soorten die nu in een gemengde sla gegeten kunnen worden.
Juni is de maand waarin de tuin veel te eten biedt.

Week 22: hier wordt gewerkt.

De maand waarin alles wat in de natuur leeft het beste tot zijn recht komt. Dit willen we laten zien in zeven fotocollages.


De eerste collage laat de bloei in onze tuin zien. De voorjaarsbloei is verdwenen, nu is de late voorjaar-zomerbloei aan de beurt.
Wij zijn dol op allium soorten, ze zijn makkelijk en de bloei is relatief lang. Links- en rechtsboven een gele en witte soort, maar we hebben ook mooie paarse. Ze doen het heel goed in een boomspiegel, alles van deze alliums is eetbaar; bol, blad, stengel, bloem. 
Links de roos 'Peace' waarvan de blaadjes eetbaar zijn en een verfraaiing in een salade. De struik blijft klein en is eenvoudig te snoeien.
De Akelei is een soort die voorkomt op voedselarme kalkrijke graslanden in Zuid-Limburg, maar ook achter in ons voedselbos bij de vijver.
De Gele lis staat ook bij en in de vijver. Salamanders maken gretig gebruik van de wortels waartussen ze de eitjes leggen.


Nog meer bloemen in de tuin.
De Ratelaar is een teken dat onze inzet voor een evenwichtig grasveld succes heeft. Komende jaren zullen wel meer planten van voedselarme kalkrijke graslanden verschijnen.
De Judaspenning breidt zich langzaam verder uit langs de bosrand aan het einde van onze tuin waar het voedselbos ligt.
Bieslook is een heel fijn kruid voor de keuken, maar een border met Bieslook in de tuin is een prachtig gezicht.
Tuinbonen, een vlinderbloemige, bloeit nu ook volop en het ziet er naar uit dat we ergens in juli een mooie oogst kunnen verwachten.


Wanneer kun je spreken van bloemen en wanneer van bloesem. Is bloesem het zelfde als bloemen maar dan aan een boom? Of is bloesem als deze gevolgd wordt door een eetbare vrucht?
De Moerbei, daar hebben we een zwarte (links) en een witte soort (rechts) van. Je gaat het verschil zien in de kleur van de vrucht die later komt.
De Kornoelje is interessanter dan we in het begin dachten. Met de vruchten valt meer te doen dan dat we gedacht hebben. Zeer geschikt voor marmelade of siroop, maar er zijn soorten die je voor de rood-verkleuring moet plukken en dan als olijven behandelen en later ..... eten. Links is de bloei van de Kruipende kornoelje en rechts de Vlinderkornoelje (Cornus mas Butterfly).
Tussen de twee Cornussen in zie je de bloei van Peterselievlier, zo genoemd omdat de bladeren veel lijken op krulpeterselie. Dat maakt de struik mooier dan de gewone Vlier in de natuur.
De schisandra is een struik die graag omhoog geholpen wordt door bijvoorbeeld gaas of een rekje. De plant is tweehuizig en eenslachtig. We gaan het nog eens uitleggen: Tweehuizig betekent dat mannetje en vrouwtje een latrelatie hebben, het mannetje en vrouwtje heeft ieder een apart huisje (plant). Eenslachtig betekent dat een plant maar één geslacht heeft, dus of een plant heeft alleen mannetjes of alleen vrouwtjes bloemsem, laten we zeggen een kloosterrelatie. Links het vrouwtje, rechts de mannetjes. We hebben dus twee verschillende planten.


We komen bij de afdeling bessenstruiken.
De eerste foto linksboven is onmiskenbaar de Framboos.
De tweede rechtsboven is de Jostiband,,,, ik bedoel de Jostabes, een grote zwarte bes met een vleugje kruisbes.
Links beneden zien we onze 'voorkeursbes', de Japanse wijnbes. Een fantastisch mooi rood besje (maar nu nog even niet) en vanwege de stekelige stengels kunnen de vogels er niet bij. Dus geen zorgen als je een dagje te laat bent.
Rechts beneden zien je de Braam. Dit is een gecultiveerde soort zonder stekels maar wel met grote vruchten (en bloemen zoals je ziet). Om van de struik te eten zijn ze niet bijzonder, daar zijn weer andere soorten voor. De soort is wel ideaal om marmelade van te maken of voor een milkshake e.d.


Nu is de afdeling groente in de collage aan de beurt.
Slasoorten zijn dit jaar erg laat buiten gezet, maar nu het weer goed is en zit de groei er stevig in.
De bloei van de Erwtenstruik is er nu wel uit en daarvoor in de plaats zijn de peulen al goed zichtbaar. De erwten zijn goed te eten en dat gaan we dit jaar voor het eerst uit proberen (hopen we).
De Crambe oftewel Zeekool staat langs de kust van Normandië en Bretagne als onkruid en als het niet vriest kunnen planten daar de winter overleven. Hier lukt dat niet want er is altijd wel een koude periode en sterven bovengronds af om in het voorjaar weer tevoorschijn te komen. Jonge stengetjes zijn lekker.
In de kas, maar ook buiten, hebben we nu komkommerplanten gezet. Laten we hopen dat de slakken ervan af blijven anders zijn het kwamkwammerplanten.
De tomaten zijn ook voor het grootste gedeelte in de kas en buiten gezet. We houden nog wat planten in potten voor als er een paar sneuvelen. De eerste laten al hun bloem zien.


De 'van alles wat' collage.
Boven zie je de zeer sierlijke bloemen van de Braakwortelspirea 'Indian Physic' een werkelijke schoonheid.
Deze eiken boomstammetjes zijn inmiddels 24 uur onder water gedompeld en staan nu naast de keukendeur in de hoop dat ze veel Shiitake paddenstoelen gaan geven.
Het perenboompje is niet erg gegroeid maar had wel bloesem en minimaal één peer. Dat wordt vechten in het najaar...
Een mooie bodembedekker is deze Kruipende tijm. Een hele mooie geur en je kunt er op lopen. Natuurlijk niet elke dag met hordes mensen.
Dit vreemd verschijnsel zijn de vruchten van de Pimpernoot. Jeetje,,, wat hebben we toch veel soorten planten in de tuin.


Tot slot kijken we ook nog naar de dierenwereld, met name de insecten. In zo'n tuin hebben insecten natuurlijk wel wat voedsel te halen en zonder bestuiving geen opbrengst.
We hebben ook de Honingbij die waarschijnlijk van een imker in het Geuldal is. Bijen kunnen tot 5 kilometer van hun korf nog voedsel zoeken.
Ook de Hommel vliegt er lustig op los en vindt een buffet van een 'driesterrenrestaurant' met zelfbediening.
De Gestreepte pyamaschildwants, hier bezig met een activiteit waarbij een pyama wel toepasselijk is, is ook aanwezig maar kan nauwelijks schade aan richten. We vinden het fijn als in onze tuin ook de fauna-biodiversiteit bevorderd wordt. Daarbij zijn deze 'schepselen gods' ook welkom. Zo komen we tot slot uit bij een ander schepsel gods, het  'onze lieve heer beestje'. Wist je dat er vele tientallen soorten hiervan zijn? Dit is het rode 6 stippige lieveheersbeestje.

Fijn dat je weer interesse hebt gehad voor alles wat in onze tuin voor komt.