April
Week 13: wispelturig
April doet wat hij wil. Maart sloot af met enkele dagen boven de 20 graden. Nu zakt langzaam de temperatuur tot onder de 10 graden. Natte sneeuw wordt verwacht met tijdelijk een wit laagje op de bodem. In de Ardenen boven 500 meter blijft de sneeuw liggen. Maar toch zitten we in de tijd van de vele bloei en bloesems en die willen we nu laten zien.
De gele tulpjes openen zich bij zonnig weer en als het donker wordt sluiten ze hun bloemblaadjes.
Laurier heeft mooie bloesem in de knop en een enkel bloempje opent al zijn 'oogjes'.
Nashipeer heeft ook al voorzichtige bloesem, hopen dat deze niet zal bevriezen.
Pawpaw, bloesem zit in de knop, maar deze bloesem kan tegen een vorststootje. De bladeren komen later als het 'vorstveilig' is
Jostabes levert straks mooie grote zoete zwarte bessen.
Schisandra chinensis is een klimmer die aan de ijzeren bogen voor de keukendeur groeien. De plant is tweehuizig, aparte mannetjes- (meerdere bloemknoppen)en vrouwtjesbloemen (één bloemknop).
Poncirius, de enige echte winterharde citroen zit vol met bloesemknoppen.
Akebia heeft mooie bloemen die ook nog eens fantastisch geuren.
Kiwi loopt nu uit met zijdezachte blaadjes. We vrezen dat ze de aankomende vorst niet zullen overleven. Dat betekent dat de plant later nieuwe blaadjes zal moeten maken wat ten koste gaat van de vruchtzetting.
Walnoot, wie ze ingraaft, de spitsmuis, een vogel, eekhoorn, we weten het niet, maar veel van deze ingegraven noten worden niet meer teruggevonden. Dat betekent dat er een aantal uitlopen en een nieuwe boom is geboren. We zetten er altijd een paar in een potje. Een 'weggevertje' want op het perceel naast onze tuin staan al enkele grote walnoten van zaailingen van onze boom. Ze geven prima noten.
Deze Melde heeft donkerrode blaadjes. Zaaien hoeft niet als je er een paar in je tuin laat staan. Ze planten zich voort 'als de konijnen'. Jonge blaadjes zijn lekker in een gemengde sla. Zo staan er al meer planten in de tuin die nu al gebruikt kunnen worden in een verse gemengde gezonde salade. Met de veldsla en Postelein die de winter overleefd hebben kun je dus het hele jaar door vers groen eten.
Roomse kervel is ook zo'n vroege saladeplant. Ook geschikt voor soep.
Bieslook is ook al in de keuken te gebruiken, vers natuurlijk.
Chinese bieslook is een iets hardere looksoort maar ook iets pittiger.
Indiaanse bieslook heeft ook een fijne kruidige smaak. Zo zie je dat looksoorten over de hele wereld mensen kunnen voeden.
Sleutelbloemen vermeerderen zich in onze tuin ook prima, vooral als ze geen concurrenten hebben.
Blauwe druifjes zijn een aanwinst in de tuin. Een paar bolletjes en na een paar jaar zijn het er veel meer.
Maagdenpalm komt van nature in ons gebied voor en heeft zich inmiddels vast in onze tuin gevestigd.
Pruimenbomen staan nu volop in bloei. We houden ons hart vast in verband met de voorspelde vorst.
Chinese kastanje is een zeldzame soort uit..... ja juist,,,, China, maar ook Korea. De plant is nog erg jong maar geeft straks heerlijke noten die smaken als tamme kastanjes, maar het is geen soort kastanje.
Dotterbloem bloeit ook al mooi in het water. De Salamanders hebben al hun eerste eitjes tussen de wortels geplakt.
Sneeuwroem is nog steeds in bloei en kleurt bepaalde delen van onze tuin helderblauw.
Als ik dit allemaal beschrijf besef ik hoe veel soorten planten in onze tuin voorkomen en hoe veel er op dit moment bloeien.
Tulp met eetbare smakelijke bollen. Eerlijk gezegd, we hebben ze nog niet geprobeerd.
Abrikoos, geen snelle groeier. Vorig jaar drie bloesembloempjes en drie vruchten, dit jaar hebben we al het dubbele aantal gesignaleerd. Geduld is dus een schone zaak.
Pimpernootbloesem is fraai en daarom is dit een mooi struik voor in een siertuin. Je krijgt ook nog lekkere eetbare nootjes op de koop toe.
Lenteklokje staat langs onze vijver in het kleine voedselbosje.
Peerbloesem is een andere fruitboombloesem die al begint te bloeien. niet fijn met de komende nachtvorstperiode.
Kruisbes bloei ook, maar zal de vorst wel overleven.
Daslook, doet het erg goed in de tuin. Eenmaal enkele plantjes gezet, de bloemen worden vruchtjes en verspreiden zich, ook de bolletjes, goed. De tijd van daslooppesto breekt weer aan, we hebben er zin in.
Augurkenstruik had het erg moeilijk, maar we hebben de plant op een andere plek gezet. Een goed idee als een plant het niet goed doet. Vaak doet een verplaatsing van enkele meters wonderen.
Nog even terug naar de herfst van het vorig jaar. De appels hebben we in een oud keukenkastje in de fietsenstalling bewaard. Ze smaken nog prima en dat na 6 maanden.
We hebben een druivenstruik binnen en enkele struiken buiten. In de veranda heeft de struik al bladeren maar ook al de eerste bloesem, die overigens niet mooi uit ziet. Als er veel bloesem aan zit, we denken over twee weken, dan gaan we met een zachte ragebol langs de bloesem om de bestuiving te bevorderen.
Dan zijn er planten die we binnen opkweken en naar buiten gaan als het gevaar voor nachtvorst geweken is.
Chayote heeft mooie grote scheuten gekregen maar naar buiten gaat de plant nog niet. Als de scheuten te groot worden dan leiden we ze langs een tonkinstok alvast omhoog. Onvoorstelbaar dat deze plant over een paar maanden in het najaar tot halverwege de walnoot omhoog geklommen kan zijn. Wat een groeikracht!
In een vorige aflevering lieten we zien hoe de zoete aardappel boven de CV op gelijkmatige temperatuur werd gehouden in een pot met aarde. Slechts een heel klein beetje water. Nu zitten er grote scheuten aan die bij de aardappel afgesneden worden, in een vaasje met water gezet worden en na enkele dagen zie je al de eerste worteltjes eraan komen. Als ze genoeg beworteld zijn gaan ze een pot in om verder te ontwikkelen. Na de ijsheiligen in de volle grond, maar wel tot behoorlijke goed los gemaakt zodat de nieuwe zoete aardappels zich gemakkelijk kunnen ontwikkelen.
Inmiddels zijn er in de bakken alweer nieuwe zaadjes gezaaid, verschillende sla- en kruiden planten.
Week 14: winter en lente in één week.
Onvoorstelbaar:
1 april prachtig weer met temperaturen tot 25 graden.
7 april een pak sneeuw met temperaturen amper boven 0 graden.
Zomer en winter binnen één week tijd.
leuk om er twee foto's van dezelfde plek eraan te wijden.
In de tuin staan al veel planten. Voor gezaaid en daarna geplant voor de 'aprilse winter'. Dan krijg je op deze manier het verschil te zien. Maar geen zorgen, het zijn allemaal planten die tegen een stootje kunnen. De Knoflook is al voor de winter geplant, de peulgewassen, na voorkweek in de veranda, half maart.
Ook de blijvende bol- en knol- en wortelgewassen, ook wel Stinzenplanten genoemd, overleven een beetje vorst en sneeuw wel.
Er bloeit best wel veel. Hier een paar mooie foto's van de bloei van Mahonie, mannetje en vrouwtje van de Jeneverbes, de eerste Pinksterbloemen, Gele anemoon, Vergeet-me-nietje en waarachtig al een mooie Kievitsbloem.
In de veranda is wel wat gedaan, maar het was een rustige week.
De belangrijkste werkzaamheden waren voor-zaai van slasoorten en spruiten, verzorgen van tomaten- en paprikaplantjes. De loten van de Zoete aardappel worden regelmatig afgesneden, in vaasjes met water gezet en indien er voldoende wortel aan zit in potjes gezet.
Halverwege volgende week krijgen we weer 'normale' temperaturen en zal het een stuk drukker worden. Een aangename drukte: Heerlijk bezig zijn in de tuin.
Week 15: nog steeds nachtvorst.
De laatste nachtvorstjes heersen over het land. Spoedig gaat alles wat in de veranda staat weer naar buiten, behalve de (sub)tropische voorzaai zoals tomaat en paprika.
De bomen zijn nog kaal, in het bos valt het licht nog op de bodem en er staan veel bloemen. De struiken krijgen wel al veel blaadjes.
In de eetbare siertuin hebben we een paar planten verzet. De mooie roodbladige Vlier met roze bloemen stond te donker en is meer in het licht gezet. De winterharde Fuchsia hebben we meer in de schaduw gezet.
We hebben een Granaatappel enkele jaren in een hele grote pot groot gebracht en nu is het tijd dat hij zichzelf permanent buiten gaat redden. Zo niet dan heeft de plant pech en houdt het op. we willen wel exotische planten maar ze moeten zich wel zelf redden als ze volwassen zijn.
Eén van onze Amandelbomen is gesneuveld en we proberen op 2 meter afstand een nieuwe te laten groeien.
Op onze kruidenveldjes zijn de looksoorten al volledig uitgelopen en te gebruiken in een salade pf soep. De struiken op de vier veldjes, Chinese kastanje (vruchtjes smaken naar Kastanjes), Monnikspeper (vruchtjes kun je eten maar het verhaal gaat dat je er impotent van wordt), Hortensia (bloemblaadjes voor thee) en de Meloenstruik (Calycanthus), krijgen blaadjes. Op de achtergrond een mooie grote groep Sleutelbloemen.
Het mini-appelboompje links bloeit al, evenals het Krentenboompje rechts.
Het groepje Rode tulpen (bollen zijn goed eetbaar) rond het natuurveldje prijken prachtig in het gras. Ze zijn redelijk winterhard, maar hebben zich nog niet vermeerderd.
In het Voedselbos staat veel in bloei, zoals de Pimpernoot (boven) en de bloesem van de Peer (beneden). We hebben ook enkele Grote pimpernel (blaadjes zijn lekker in een gemengde sla) geplant maar of we ooit het Pimpernelblauwtje in de tuin krijgen? Dan moeten we ook nog de juiste soort mieren in de tuin hebben en die kun je in het tuincentrum niet kopen. De kans op Sleedoornpages is groter omdat we langs onze tuin veel Sleedoorn in een prima biotoop hebben en het vlindertje al in de buurt gesignaleerd is. Zelfs het eerste Oranjetipje hebben we al kunnen signaleren, naast verschillende 'gewone' vlinders.
Vanaf februari begint de tuin langzaam tekens van leven te tonen maar nu krijg je het gevoel dat de tijd van bruisende ontwikkelingen met elke dag nieuwe waarnemingen is begonnen.
Week 16: wanneer komt de lente?
April is dit jaar bijzonder koud. Overdag is de temperatuur enkele graden te laag en 's nachts vriest het vaak een graadje. Gemiddeld loopt de natuur 14 dagen achter. Gelukkig schijnt de zon en dat maakt veel goed.
Toch is de pruimenbloesem al vrijwel uitgebloeid en het wordt spannend of we over een paar weken mooie vruchtbeginsels zien zodat we weten dat de vorstschade mee valt. De looksoorten Dotterbloem in het kleine vijvertje laten zich ook niet ophouden door de koude.
De rest staat op springen maar de weermannen en -vrouwen voorspellen nog steeds geen warm groeiweer.
Wat is deze bloesem mooi: de Pimpernoot. In februari hebben we deze plant al nader beschreven. Links beneden zie je de bladknop zoals deze einde februari al uit zag. De middelste foto is halverwege maart genomen. Rechts beneden was de bloesem vorige week.
De lente: ze is er niet echt, maar toch ook weer wel.
Week 17: helaas nog geen lente!
We stappen van april over in mei, maar aan de temperatuur is dit niet te merken. De voorspellingen voor de komende week, de eerste week in mei, beloven niet veel goeds. De kans op nachtvorst blijft en de dagtemperaturen blijven laag.
Veel planten die we normaal al in de tuin gezet zouden hebben, houden we nog maar even in de veranda. Wel is het de tijd om wat klusjes uit te voeren. Boven de poortjes van het terras naar de sierlijke moestuin hebben we een pergola gemaakt van natuurlijk hardhout met gaas ertussen. Wat daar omhoog gaat klimmen zien jullie over een paar maanden.
Ondanks de kou staat de natuur niet stil. Het gaat allemaal wel wat langzamer, maar veel planten hebben toch al volop bloesem. Nu maar hopen dat de insecten toch nog een beetje willen vliegen op de bloempjes die hen nodig heeft voor de bestuiving.
Boven een aardbeibloempje, daaronder de bloei van Rabarber en de onderste is de bloei van Daslook.
Je ziet dat de kruid- en struiklaag vrijwel helemaal groen is. De boomlaag is nu aan de beurt.
De Wondklaver, een mooi geneeskrachtig plantje, is een heel apart met oranjerode bloempjes. De blaadjes en bloempjes zijn lekker en kleurrijk en ook als tisane te gebruiken.
De Kruiptijm is een mooie bodembedekker die erg smaakvol is. De gedroogde blaadjes zijn met Marjolein (Oregano) en Rozemarijn een fijne Provençaalse kruidenmix op pasta's.
In de veranda heeft de druivenstruik niet veel last van de kou. De struik heeft al veel blad met stevige uitlopers en ook de kleine druifjes zijn al zichtbaar. Buiten is dat wel anders, de eerste blaadjes laten heel voorzichtig zien dat ze toch echt willen.
Langs onze vijver in de Tiny Food Forest zijn al heel wat bloembollen tot bloei gekomen. Nu is deze prachte blauwpaarse aan de beurt.
Hier staat ook de Halesia oftewel de Sneeuwklokjesboom met zijn wondermooie bloesem.
De klimspinazie heeft niet veel warmte nodig. We kunnen bijna al een portie gaan eten. Hoe deze smaakt? Wij vinden hem lekkerder dan gewone spinazie. Daarbij heeft de plant nauwelijks oppervlakte nodig want hij wil graag ergens omhoog klimmen.
Kijken of we de volgende week over normale temperaturen kunnen spreken. Trouwens, een paar regenbuien kunnen inmiddels ook geen kwaad......