Keutenberg

Ecotuin


Juli

Juli: Ecotuin Keutenberg na de langste dag.


De tuin is nu volledig ontwikkeld. We zitten in een overgangsperiode van bloei naar oogst. Niet dat er nog niet geoogst is, maar oogsten krijgt nu de overhand.

Klik op Eetbare sierweide voor een video impressie.
We nemen u nu ook met behulp van video's langs de verschillende tuinen. De eerste, aan de voorkant, de Eetbare Siertuin.
We willen laten zien hoe mooi een tuin met 'eetbare' planten kan zijn.

Chinese dadel           Moerbei                         Braziliaanse guave
De Chinese dadel heeft ontelbare piepkleine bloempjes. we zijn benieuwd of we dit jaar voor het eerst serieuze vruchtjes krijgen. Natuurlijk is deze struik geen Dadel, maar de vruchtjes zijn net hele kleine dadeltjes.
De bloesem van de Zwarte moerbei stelt niet veel voor, de vrucht heeft een framboosachtig uiterlijk. De smaak heeft een bijzonder eenmalig aroma. Nog even wachten dan is het 'smullen maar'.
De Braziliaanse guave heeft nu volop prachtig gevormde bloemen met mooie kleuren. Vorig jaar de eerste vruchten gehad. We hebben de vogels helaas niet kunnen vragen hoe ze smaakten. Overigens is de Braziliaanse guave geen guave, maar de vruchten lijken er op.

Boomtomaat          Paw paw                        Daglelie 
De Boomtomaat, die overigens geen tomaat is (Nachtschadefamilie), heeft nu bloesem, maar ook al de eerste groene vruchtjes. Rond Kerstmis zijn ze mooi dieprood en erg lekker. Wij maken altijd vruchtensap van de vruchten.
De Paw paw heeft nu ook zijn vruchten. Deze, onder de Zuurzakfamilie horende, struik geeft heerlijke koele schaduw bij warm weer. De vruchten zijn in oktober rijp. Zie ook Youtube: Keutenberg, pawpaw, Asimina triloba in de ecotuin Keutenberg
De Daglelie is een leliesoort met werkelijk heerlijke bloemen. Je kunt er nu volop van eten want de planten zitten vol met bloemen. Ze smaken een beetje als sla, maar wij vinden ze zoeter. 

Komkommer                 Akebia                              Dahlia
De Komkommer heeft volop bloei, maar we hebben ook al enkele vruchten kunnen eten. Voor de bestuiving hebben we personeel ingevlogen.
De Akebia hangt aan een metalen boog voor onze keukendeur. Het ziet er nu prachtig groen uit, maar ook in de winter heeft dit een mooie uitstraling. De heerlijk geurende bloei is voorbij, de vruchten hangen nu te rijpen. Ideaal voor sap.
Deze Dahlia soort is mooi vroeg, maar ook nog eens eetbaar. Dat geldt voor de bloemen maar ook voor de knol.

Klik op Moestuin voor een video impressie.
Deze video laat de sierlijke moestuin zien. Wellicht een beetje storend is de slakkenwal, het gaas om de moestuin (zie Youtube: ecotuin keutenberg slakkenwal), maar laat u verrassen door de prachtige plekjes in deze tuin.

Houttuynia                        Passiflora                        Moerasspirea
De Houttuynia of Moerasanemoon bestaat in veel kleurvariaties. De jonge blaadjes zijn heerlijk in gemengde salade maar de blaadjes kun je ook als spinazie verwerken. Het grappige is, dat het hart van de bloem centimeters kan uitlopen. In China wordt ook de wortel gegeten. De smaak lijkt een beetje op Koriander.
Tussen het terras en de sierlijke moestuin hebben we een Passieflora geplant. Ongelofelijk wat een groeikracht, maar vooral wat een prachtige bloemen. Het zijn kunstwerkjes. Benieuwd of de vruchten in ons klimaat op smaak komen.
Van de Moerasspirea die naast het vijvertje staat wordt gezegd dat deze plant een geneeskrachtige werking heeft (bladeren en bloemen gedroogd om thee van te trekken) en. of dit klopt kunt u zelf nagaan.

Pompoen                     Goudsbloem                    Pronkboon
In de sierlijke moestuin hebben we een metalen hekwerkje gezet waartegen een paar Pompoenen omhoog groeien. Deze kunnen, als ze boven zijn, over de Meidoorn verder kruipen.
Van Goudsbloemen eten wij de bloemblaadjes in de gemengde slalade. Natuurlijk heeft de plant in deze tuin sierwaarde.
Dat geldt zeker voor Pronkboon. Wat heeft deze slingerende klimmer een mooi rode bloemen. Bij elke boog, waar ook een Tomaat staat hebben we een plant gezet. De Pronkboon is nu al boven aan de boog aangekomen, straks zie je de boog niet meer, alleen die grappige slingeraar met zijn prachtige rode bloemen. De Tomaat vindt dit niet erg..... 

Koriander                     Aardappel                  Kerrieplant
Koriander is een kruid uit het oosten. Het is ook een fraaie plant die, zoals vele hier beschreven planten in de siertuin niet zou misstaan. De smaak lijkt een beetje op Houttuynia (grapje). De verse groene blaadjes maar ook de zaadjes worden gebruikt.
De Aardappel, tja, wat moet je daarover schrijven? In ieder geval dat, naast de leuke bloemen, het één van de belangrijkste voedselleveranciers is. Frites natuurlijk.
De Kerrieplant vormt, evenals de hierboven beschreven Koriander, een mooie groene omheining rond een moestuinveldje. Wij laten tijdens het komen een paar takjes in de soep of saus hangen voor een kruidige smaak die op kerrie lijkt.

Klik op Kruidenveld voor een video impressie.
In het kruidenveld staan een aantal onbekende planten die toch in de keuken gebruikt kunnen worden maar eigenlijk ook een plaats verdienen in de siertuin. We lopen er met deze video even langs.

Tomatillo                       Indianenbieslook        Sint-Janskruid 
De Tomatillo, nu mooi in bloei, maar straks met vruchten waar je een heerlijke dipsaus van kan maken.
De Indianenbieslook, één van de looksoorten in onze tuin, bloeit bijzonder fraai, maar de blaadjes en (jonge bloempjes) kunnen in gerechten gebruikt worden. Alle looksoorten hebben een looksmaak, dat is een open deur, maar allen toch weer  net iets anders.
Sint-Janskruid komt uit de geneeskrachtige hoek. Daar ligt onze deskundigheid niet, maar in onze tuin staat het plantje er fraai op. 

Klik op Voedselbos voor een video impressie.
Ons Tiny voedselbos, waarom zouden we niet mee doen met die modieuze namen, begint steeds voller te worden. Deze video geeft een impressie van wat er zo allemaal te vinden is.

Hosta                        eetbare Fuchsia             Aardkastanje
De Hosta is heel bekend om zijn fraai uiterlijk. Er zijn verenigingen van hostaliefhebbers en er zijn speciale hostakwekers. Je kunt elk voorjaar eenderde van de nieuwe scheuten oogsten zonder dat de plant ervan lijdt.
Bij de Fuchsia worden zowel de bloemen als de bessen geoogst. De bladeren kun je gebruiken in de thee. De bessen kun je pas oogsten als ze helemaal zwart zijn, ze komen dan ook makkelijk van de plant los.
De Aardkastanje werd vroeger op het veld gekweekt als voedsel. Het gaat om de knollen. Op sommige plaatsen staat de plant nog in het wild, maar ook in onze tuin. Ze bloeien lang.

Rapunselklokje    Teunisbloem                  Fazantenbes
Het Rapunzelkokje is een beschermde plant die je in de natuur vooral moet laten staan! Het is een vergeten groente waarvan je de worteltjes (notensmaak) kunt eten, maar ook de blaadjes (in een gemengde salade).
De Teunisbloem is het eerste jaar niet mooi, maar in het tweede jaar prachtig met gele bloemen die tegen de avond open gaan en in de ochtend sluiten. Het eerste jaar alleen rozetten, het tweede jaar met de prachtige bloemen. Medicinaal.
De Fazantenbes is een struik met werkelijk heel mooie bloei die lang mee gaat. Uiteindelijk komen er zwarte besjes aan die iets meer zuur zijn dan zoet.

Tot slot: Wij hebben willen laten zien dan een voedselbos niet alleen een heel mooie natuurlijke manier van gezond voedsel kweken is. Gezond voor mensen en milieu. Het kan ook een prachtige omgeving zijn.


Teug naar 'Ecotuin elke maand'.