Juni
Juni: Zomer in de ecotuin.
Het voorjaar, de lente is achter de rug, we duiken hoog zomer in.
Hoewel het voorjaar zowel veel 'zomer' maar ook veel 'winter' liet zien, getuige
de nachtvorsten tot in mei. Dit zien we ook in de tuin.
Eetbare sierweide
Deze is nu volledig groen en het is mooi om de overzichtsfoto's van de verschillende tuinen met elkaar te vergelijken. De Lavendel staat vol in bloei, aan de Druif zitten trosjes met hele kleine druiven, de Moerbei heeft groene vruchtjes. Eigenlijk is alles er al maar het moet nog verder ontwikkelen en rijpen.
Poncirus trifoliata Roos Aardbeiboom
De Poncirus heeft nog maar pas zijn laatste mooie witte bloemen verloren en de eerste 'citroentjes' zitten aan de struiken. Straks weer lekkere bitterzure thee van maken.
De Rozenstruik is pas een paar dagen in bloei en die bloei is massaal. Het snoeien van de oude takken in het najaar heeft tot deze bloei geleid want zonder snoei wordt het niet veel.
De Aardbeiboom heeft helaas last gehad van de late nachtvorsten en daarom zitten er geen jonge vruchtjes aan. Nou,,, eentje dan.
Ananaskers Erwtenstruik Braziliaanse guave
De Ananaskers hebben we in de veranda laten overleven, dus geen last van de nachtvorst, waardoor we nu een robuuste struik hebben met heel wat vruchten.
De Erwtenstruik staat nu voor het tweede jaar in deze tuin en het aantal erwten is verrassend groot. Ze zijn eetbaar en later zullen we schrijven hoe ze smaken.
De Braziliaanse guave kreeg altijd veel mooie bloemen maar nog nooit echt vruchten die te eten waren. Nou ja, een paar, maar hoe die smaken zullen we aan de vogels moeten vragen.
Framboos Komkommer en Peper Daglelie
De framboos is ook goed gesnoeid en op het nieuwe hout van vorig jaar zitten veel vruchten.
In de kas zitten vooral Komkommer in ruime bakken en Peper in de volle grond en in bakken. Over de bakken hebben we kokosmatjes gelegd om uitdroging te voorkomen.
De daglelie beging nu te bloeien. De oranje bloemen sieren de tuin maar de bloemblaadjes zijn prima eetbaar en smaken naar kropsla. De bloemen zijn heel mooi om gerechten op te fleuren.
Haverwortel Schisandra chinensis Stauntonia hexaphylia
De Haverwortel bloeit vooral in de ochtend maar de paarsblauwe bloei is van een bijzondere schoonheid. De wortel is, net als Schorseneer met gele bloemen, eetbaar maar wij laten hem gewoon staan. De pluiszaden komen ook bij onze buren in de tuin die verrast zijn over de schoonheid van de plant.
De Schisandra is winterhard en heeft nu bloei die hopelijk snel over zal gaan in vruchten.
De Stauntonia heeft erg veel last gehad van de late nachtvorsten die de bloeiaanzet hebben vernield. Op de blog van 1 april is de eerste bloei nog te zien. Maar de plant laat zich niet uit het veld slaan en heeft gewoon nieuwe bloesem aangemaakt.
Moestuin
De sierlijke moestuin begint behoorlijk groen te worden. Het meeste staat er nu in, sommige soorten hebben al een steivg formaat maar anderen moeten hun grootste groei nog krijgen. Zoals de tomatenplantjes bij de bogen waarvan de meesten de nachtvorst overleefd hebben. Midden zie je een uitgelopen Pastinaak, we hebben er eentje laten staan en de bloei is 'siertuinwaardig'.
Aardappel met vlas Bieslook Basilicum
Tussen de rijen met aardappel hebben we weer vlas gezaaid. Het zaad hebben we vorig jaar zelf geoogst. Het vlas is niet alleen mooi maar het zou ook ziektes afremmen.
Bieslook siert onze tuin nu ook, de bloemen zijn heerlijk in een salade. We gebruiken het wel nog vers, evenals andere looksoorten elders in de tuin.
De Basilicum is voor gekweekt en groeit nu snel. Wij drogen dit niet omdat de smaak erg verdwijnt, maar we zorgen dat we er zo lang mogelijk van kunnen eten.
Braam Kolen en sla Erwt
De Braam is in volle bloei, maar er zijn zelfs al heel wat kleine vruchtjes zichtbaar. Ook deze plant vraagt goed snoeiwerk.
We hebben verschillende soorten kolen, Spitskool voor in de zomer en vroege herfst, Palmkool en Witte kool voor de winter. We hebben er dit jaar Kropsla tussen gezet.
Erwten en Peulen staan linksachter in de tuin en deze kruipt langs gaas omhoog. Toevallig gisteren de eerste portie Peulen gegeten. Wat zijn die vers toch verschrikkelijk lekker.
Kropsla Ui en wortel IJskruid
De Kropsla staat dus tussen de koolplanten en daarmee krijgen ze niet de volle zon waardoor ze minder snel gaan schieten. Daar kunnen we een paar weken van eten maar zorg ervoor dat je tijdig opnieuw zaait.
Van Ui en Wortel is bekend dat ze elkaars belagers uit de buurt houden. Ze hebben dan ook beiden een specifieke geur.
IJskruid is een tamelijk onbekend gewasje maar een aanwinst in de keuken. Als je een gemengde sla maakt mogen deze blaadjes niet ontbreken. Proef er maar eens eentje, een zacht zoutig hapje.
larve Lieveheersbeestje Courgette en Pompoen Cornus butterfly
Als je dit 'insectje' in je tuin hebt mag je van geluk spreken maar ook onze complimenten. De tuin is schoon en zonder pesticiden. De larve van het Lieveheersbeestje eet veel luizen (wat dan weer voor deze beestjes niet zo leuk is, maar daar zijn wij niet verdrietig om).
Ook dit jaar een hekwerk voor Courgette en Pompoen. De klimmende Courgette en Pompoen gaan langs het hekwerk omhoog. Daar aangekomen mag hij wat ons betreft door de Meidoornhaag verder kruipen.
De Cornus butterfly, met zijn vlinderachtig witte bloemen. Op 1 mei lieten we de bloemen al zien maar toen waren ze nog groen. Nu zijn ze stralend wit en een sieraad in onze tuin. De rode bessen zijn eetbaar.
Kruidenveld
Vorige blog was het kruidenveld nog vrijwel helemaal kaal, maar dat is nu wel even anders. Wat één groeimaand kan doen. Over twee maanden zijn de kastanje palen 'bekleed' met klimmers.
Iris foetidissima Pyrethrum Indianenbieslook
De Iris foetidissima, soms wil je gewoon een plant hebben die je ontzettend mooi vindt. Net zoals de Passieplant die over een maand bloeit met zijn bloemen die waarlijke kunstwerken zijn. Moeilijk te krijgen.
Pyrethrum,,, neen hè,,, ze zullen toch niet spuiten? Neen hoor, maar het is een mooi plantje met margrietachtige bloemen. Ze zijn wel licht insectenwerend en niet schadelijk voor het ecologisch evenwicht.
Indianenbieslook, je hebt veel soorten bieslook, elk met zijn eigen smaak. Sommige gaan met hun smaak richting 'Ui', anderen weer richting 'Knoflook'. We hebben vier verschillende soorten.
Kamille Krentenboom Braakwortelspirea
De Kamille (echte) hebben we vorig jaar een beetje van laten staan en heeft zich spontaan uitgezaaid. Da's makkelijk en spaart tijd. Kamillebloempjes worden rond de Middellandse Zee gebruikt voor thee (eigenlijk moet je Tisane zeggen), maar ook op de Keutenberg.
Het Krentenboompje is natuurlijk, als vroege bloeier, zijn witte bloempjes kwijt en de eetbare 'krentjes' zitten er al aan.
De Braakwortelspirea (Gillenia trifoliata) wordt ook wel 'Indian Physic' genoemd. De wortels schijnen een heilzame werking te hebben en vroeger door Indiaanse stammen gebruikt.
Voedselbos
Tot slot het voedselbos. Ons laatste project is nog vol in ontwikkeling en daarom ook leuk om in te experimenteren. Menige plant en struik is dan ook al van plaats verwisseld. Het grasveldje midden achter wordt pas in de herfst gemaaid. Daarna zullen andere plekjes niet gemaaid worden. Goed voor bloemen en insecten.
Sneeuwklokjesboom Aardkastanje Salie
De Sneeuwklokjesboom stond met een foto in de vorige blog in bloei, nu zitten er kleine vruchtjes aan. Die moet je niet te oud laten worden van jong en klein zijn ze fijn in de salade.
De Aardkastanje is een gewas dat in het verleden wel vaker in Nederland op akkers voorkwam en geoogst werd (Kunrade). Op enkele plaatsen komt de plant nog 'verwilderd' voor. Wij willen ook een kleine populatie in onze tuin. De knollen zijn goed eetbaar.
Salie heb je in verschillende soorten en met verschillende prachtige bloemen. Het
is een smaakmaker voor gerechten of in tisanes. Een plant die ook in elke siertuin een plaats zou moeten hebben.
Appel Salie
De laatste twee jaren hebben we verschillende soorten fruitbomen geplant. De appelboom heeft gelukkig ook geen last van nachtvorst gehad, mede dankzij de ligging op de helling vlak bij het bos.
Het mooie is de variatie aan planten en struiken in dit deel van de tuin. Deze Salie heeft mooie paarsblauwe bloemen.
We hopen dat u weer via deze blog genoten heeft van onze Ecotuin Keutenberg, nu op 1 juni. De volgende blog is op 1 juli.
Terug naar 'Ecotuin elke maand'.