Keutenberg

Ecotuin


September


September: Fruitmaand.

Eetbare sierweide
Je voelt dat de zomer ten einde loopt. Veel gewassen zijn geoogst, zoals Wijnbes en Framboos, hoewel enkele doordragende struiken nog vruchten geven (Wat Muts, onze hond, dan ook weer fijn vindt. Ze ziet er dan ook gezond uit.) De druiven moeten beschermd worden tegen de merels.

Wilde citroen                 Sperzieboon                Braziliaanse guave
Grappig dat Poncirius trifolia, naast citroentjes, ook opnieuw bloesem heeft. Niet uitbundig maar het ziet er wel mooi uit.
Een paar boontjes van de Sperzieboon die we over hadden en die we in een cirkel rond de Chinese dadel hebben gezaaid hebben. Niet veel maar wel lekker.
De bloemen van de Braziliaanse guave zijn uitgebloeid en er zitten hier en daar eerste vruchtjes.

Olijfkomkommer   Muismeloen Watermeloen
In en buiten de kas hebben we grappige exoten zoals, de eetbare Olijfkomkommer en Muismeloentjes. Recepten zijn eenvoudig op internet te vinden.
Maar ook een Watermeloenplant. 
 

Boomtomaat                Hibiscus syriacus           Meidoorn
De Boomtomaat heeft nog bloempjes maar er zitten ook al mooie vruchten aan. Met kerst zijn ze dieprood en rijp. In de winter staan ze binnen want strenge vorst kunnen ze niet hebben.
De Hibiscus, hoewel nog klein, heeft al heel wat bloemen die onze thee aromatiseert.
Langs het wandelpad zit de Meidoorn vol met vruchten. We doen er niks mee, maar het ziet er bijzonder fraai uit. Na de vorst verbetert de smaak wat maar dan is het een lekkernij voor de vogels. 

Szechuanpeper             Leonotis             Paw paw
De Szechuanpeper, een tong- en gehemelteprikkelende specerij, kleurt al mooi rood en kan binnenkort geoogst worden. Gemalen is het lekker op kaas in in pasta's. Zie ook YouTube: Keutenberg Szechuanpeper.
De Leonotis, met haar etalagebloemen, bloeien. Er wordt beweerd dat bij gebruik jezelf ook telkens een etalage stijgt.
De Paw paw hebben hun dikte bereikt. Nu nog rijp worden dan smaken ze heerlijk. Een kruising tussen meloen en banaan. Da's begin oktober. Door de stevige wind zijn er al een aantal gevallen. 

Moestuin
We hebben de moestuin veel water moeten geven. Tussen april en half augustus is vrijwel geen regen gevallen. We zagen veel buien,,, links en rechts van de Keutenberg maar niet op de Keutenberg. De moestuin heeft vooral eenjarige planten die beslist regelmatig water nodig hebben. We geven wel gericht water. 

Kornoelje Butterfly        Kornoelje                  Paprika
Wat waren de bloemen van de Cornus Butterfly weer mooi. De bessen zijn vrijwel rijp en zijn eetbaar.
De vruchten van de Grootvruchtige Kornoelje zijn beter eetbaar. Toen ze groen waren hebben we ze ingemaakt als olijven, zie Kornoelje. Nu de andere vruchten volledig rijpen, maken we er limonadesiroop van. 
Voor de Paprika was deze zomer natuurlijk ideaal. Groot en prachtig rood.

Pronkboon                  Pronkboon                 Pronkboon
De tomatenbogen over het pad zijn prachtig versierd met rode bloemen van Pronkboon. Maar er zijn ook al rijpe bonen die geoogst kunnen worden en waarvan de soep straks een echte winterkost is. 
 

Komkommer            Zoete paprika                  Chayote
September is ook de tijd voor de oogst van exoten zoals Komkommer, Zoete paprika (ingelegd en uitgehold en gevuld met zachte kaas) maar ook Chayote die tot hoog in de struiken kan groeien, zie Chayote.

IJskruid                       Toscaanse kool      Basilicum
Het IJskruid heeft bloempjes en is nu niet meer fijn te gebruiken voor in een gemengde sla.
De Toscaanse kool ziet er volgroeid uit en zal onze warme maaltijden verrijken bij het maken van sauzen of bijvoorbeeld gebakken rijst.
Natuurlijk is hierbij basilicum ook erg lekker, maar dit kruid drogen heeft niet veel zin want geur en smaak verdwijnen dan snel. De bloemetjes zijn ook heerlijk in een salade. 

Pompoen                            Bladkool         Zuid Afrikaanse look  
Voor de Pompoen is het ook een goed jaar. De eerste zijn al netjes neergelegd in de kelder en er zullen er nog meer volgen. Bladkool is lekker voor een soep of een puree. Deze kun je dan op smaak maken met Look.

Kruidenveld
Het kruidenveld is een kleine groene oase met verschillende exotische gewassen. Laten we er een paar nader bekijken.

Japanse gember                  Hemelsleutel          Boksdoorn (Gojibes)
De bloemknoppen van de Japanse gember, het is natuurlijk geen echte gember, smaken naar gember en kun je dus gebruiken als smaakmaker.
Zelfs de Hemelsleutel is eetbaar, de blaadjes zijn knapperig fris en goed voor in een salade. Het is tevens een medicinale plant. Je moet het wel lekker vinden. De bloemen worden graag door insecten bezocht.
De Boksdoorn wordt wel eens superfruit genoemd vanwege zijn hoge hoeveelheid vitamine C. De vruchten zijn pas echt rijp aan het einde van de herfst. 

Apios                              Tomatillo                     Cornus canadensis 
De bloemen van de Apios zien er vreemd uit en ze geuren heel vreemd: een zachte parfumgeur met een vleugje oververhit plastic. De knolletjes kunnen in het najaar geoogst worden.
De Tomatillo wordt nu ook rijp. Je kunt er een heerlijke dipsaus van maken voor tortilla's.
Een heel aparte Kornoelje is de kruipende Cornus canadensis met zijn fraaie bloemen. Zijn we nu in een kruidentuin of een bloementuin? 
 

Voedselbos
Het voedselbos is een mooie overgang van onze hiervoor beschreven tuinen naar het echte natuurbos op de helling naar het riviertje de Geul. Eenmaal ingericht hopen we dat hier nog maar weinig onderhoud hoeft plaats te vinden en toch  vruchten plukken. 

Bloem Schorseneer       Olijfwilg                             Augurkenstruik
De Schorseneer is niet geoogst waardoor de bloei een kans krijgt. Toch een mooie plant voor een groentegewas.
De Olijfwilg, met bloemknoppen, maakt bij ons haar tweede zomer mee en groeit goed, mede dankzij het overvloedig water geven. Als de wortels diep genoeg zijn, na drie jaren, moet de stuik zichzelf redden. Dit geldt overigens voor meer struiken en bomen.
De Augurkenstruik heeft natuurlijk geen augurken, maar de vruchten zouden eetbaar zijn wanneer ze blauw gekleurd zijn. We houden u op de hoogte als we het overleven.

Fazantenbes                   Sneeuwklokjesboom        Kaasjeskruid
Wat is de Fazantenbes toch een mooie struik waarvan de bloemen heel lang in de winter onze tuin sieren. Een aanrader voor elk type tuin, behalve voor de 'kattenbaktuin'.
Dat geldt ook voor de Sneeuwklokjesboom met zijn fraaie hangende vruchten die na de bloei tevoorschijn komen. De boom (struik) blijft daarom ook in de herfst mooi.
Het paarse Kaasjeskruid komt ook wel in de natuur voor, maar bij ons mag deze mooie plant een plaatsje in het voedselbos hebben.

Bloesem appelboom           Jeneverbes                    Kardoen
Een andere laagstamboom die opnieuw bloesem heeft gekregen is het appelboompje: lente in de herfst. De Jeneverbes, mannetje en vrouwtje, staan nu al enkele jaren in deze tuin. De jeneverbessen hangen er volop aan. In de 19e eeuw waren de hellingen kaal en niet zoals nu met bossen bedekt. Er liepen veelal schapen op en de Jeneverbes was toen 'in het wild' een veel voorkomend verschijnsel. De bloei van de Kardoen is nu ook volop. Mooie plant we doen er niks mee, we hebben immers tuinen van overvloed.

Mexicaanse meidoorn           Heemst                  Granaatappeltje
De Mexicaanse meidoorn is vorig jaar geplant en heeft nu al enkele vruchten. Eerlijk gezegd, ze zijn eetbaar, maar we moeten nog uitzoeken op welke manier.
Heemst blijft ieder jaar terug komen als hij op een plekje staat waar hij zich prettig voelt. We hopen nog eens tijd te vinden om van de wortel marshmallows te maken. Voor een eenvoudig recept houden we ons aanbevolen.
Tot slot nog een mooie tropische verrassing, de Granaatappel. In mei kwamen de eerste mooie rode bloempjes en nu zitten er ook granaatappeltjes aan. Je kunt van de bubbels rond het pitje heerlijke sap maken, maar ik vrees dat we hiervoor toch naar de winkel moeten gaan. Niet erg, want we hebben nog zo veel........

Als ik de foto's bekijk vanaf januari tot nu en ik zie de veranderingen in elke maand dan sta ik versteld van de kracht van de planten in één seizoen. Hoe onze tuin per maand verandert. Verbazingwekkend.
Tot over een maand, dan zitten we al weer in oktober. Wat gaat de tijd toch snel.


Terug naar 'Ecotuin elke maand'.