Keutenberg

Ecotuin


Persimoen en Kaki


Amerikaanse persimoen (Diospyrus Virginia) en Kaki (Diospyrus kaki) 
 

De Amerikaanse #persimoen komt van nature in het oosten van de Verenigde Staten voor. De soort is tweehuizig en de bloemen worden bestoven door insecten en wind. 

De #vruchten hebben een goede warme zomer nodig om helemaal goed rijp te worden. Ze verkleuren van groen naar oranje en smaken zoet maar wrang als ze niet helemaal rijp zijn. Mocht de vorst voor de rijpheid komen dan kan een nachtvorst geen kwaad, ze kunnen dan toch nog beter gaan smaken. De vruchten kunnen verwerkt worden in gebak, taarten en toetjes.  

Voor de #kaki geldt voor een groot deel het zelfde als voor de #persimoen.
De Kaki (variëteit Tip) werd in 2016 in onze Ecotuin Keutenberg geplant en dit jaar (2019) heeft de boom voor het eerst gebloeid. Deze kaki is eenhuizig, dus de mannetjes en vrouwtjes bloem zitten op één boom. Bij de persimoen is dat dus anders, tweehuizig, mannetjes en vrouwtjes wonen ieder op een eigen boom. 

De vruchten zitten strak aan de tak vast en hebben nauwelijks een steeltje zoals een appel dat heeft. Na de #bloeiperiode als de #bloemblaadjes gevallen zijn einde mei ontstaat een klein groen bolletje dat langzaam uitgroeit tot een volwassen vrucht. Ze worden niet zo groot als de 'supermarktvarianten' maar als dat zo zou zijn dan zouden ze waarschijnlijk helemaal niet rijp kunnen worden.
 

Dit jaar heeft de Kaki tegen de 20 vruchten gedragen maar die zijn niet allemaal rijp geworden. We laten ze zo lang mogelijk aan de boom hangen, ook als er een graadje nachtvorst is. Daarna binnen op een koele plek leggen. We hopen dat ze toch nog langzaam rijp zullen worden. Maar we zijn al heel tevreden met het resultaat. Weer een mooie exoot in onze Ecotuin Keutenberg die zonder 'kunst en vliegwerk' gewoon groeit.Terug naar 'Ecotuin uitgelicht'.

.