Keutenberg

Bed and Breakfast en EcotuinSeptember


Week 36: bloemen en bloesem in de 'picture'.

Ook half september bloeien er nog heel wat planten. Goed om daar eens wat van te laten zien.

De foto's van de twee eerste collages zijn in de eetbare siertuin genomen.


Natuurlijk bloeien de Afrikaantjes, linksboven, de hele zomer door. De Dahlia's beginnen pas halverwege de zomer en houden er ook pas mee op als de nachtvorsten komen.
Rechtsboven, linksmidden en rechtsmidden zijn nachtschade-achtigen, Aubergine, Tomatillo en Ananaskers.
Beneden zien we Echinacea en een andere soort Dahlia.


Vergeet niet dat onze tuinen zijn ingericht met planten die op de een of andere manier iets te maken hebben met eetbaar. De wortels van Heemst, bloeit links boven, zijn geschikt voor het bereiden van Marshmallows. Het gele bloempje rechts boven is de bloei van een mini-augurkje. Links midden de bloei van Fazantenbes, de chocolade kleurige bessen die in november komen zijn ook eetbaar. In het midden de witte bloem met een rood hart van de Hibiscus, De bloei van deze Fuchsia, rechts midden is er sierlijk plant die overleeft de winter en de bessen zijn eetbaar. Links beneden de bloei van de Granaatappel, de bloem gaat pas echt open als het mooi weer is. Een Rozenstruik mag niet langs de eetbare siertuin ontbreken, rozenblaadjes voor de tisane en salade.

De bloemen in volgende collages staan in de sierlijke moestuin.


De Klokkenpeper heeft al pepertjes, maar blijft ook nog bloemen geven.
Viooltjes zijn er in verschillende kleuren. Ze zijn een keer gezaaid en komen op de meest onverwachte plekken tevoorschijn, sierlijk op salade.
Goudsbloemen zijn op de hoeken van de moestuinperceeltjes geplant.
Ipamoea staat in de grote potten met boomtomaat op het terras, deze zijn niet eetbaar maar mooi.
Basilicum staat langs de rand van moestuinperceeltjes met heel fraaie bloei.De bloei van de Pronkboon aan de bogen op het hoofdpad in de moestuin.
Eerst eet je de blaadjes en daarna de bloem van de Knoflook-bieslook die nu  bloeit.
De witte bloem met paars hart van de Zoete aardappel, ook een Ipamoea soort. De eerste keer dat we de bloem van de Zoete aardappel zien. Misschien bloeit deze omdat wij hem hebben opgebonden
Laat gezette Sperziebonen bloeien nu ook maar of ze nog bonen geven?
De oranje bloei van de Oost-Indische kers, de bloei kan ook geel of rood zijn, smaakt een beetje als Radijs.
Als je het geelrode bloempje van de Parakers heel goed kauwt, is het of er schuim in je mond ontstaat met een prikkelend gevoel, vandaar ook Champagnekruid genoemd.


We zien hier de bloei van achtereenvolgens Oca, Courgette, Chayote, Olijfkomkommer en (gewone) Komkommer.
Toen we deze fotoreportage maakten stonden we er zelf versteld van hoe veel bloei er halverwege september nog in onze tuinen voorkomt.

We komen nu in het derde deel van ons tuincomplex, Kruidenveld en Voedselbos.
Ook daar bloeit nog van alles, we beperken ons hier tot het noemen van de namen. Het zal duidelijk zijn dat september bij ons een volle bloeimaand is.


Weegbreeslangenkruid, 2 soorten Malva's en Hysop.


Hemelsleutel, Miltomato, kruipende Kornoelje, kaasjeskruid.Wilde marjolein, Kaardenbol, bloesem van de limonadeboom (Rhus aromatica), Smeerwortel, Monnikspeper.

We hopen dat je met deze blog genoten hebt van alle soorten bloemen en bloesem die nu nog in onze tuinen bloeien.


Week 35: verlate zomer.

We hebben nog een mooie nazomer voor de boeg. Het zou de hele week nog mooi blijven en dat betekent dat sommige gewassen toch nog goed kunnen doorgroeien. Natuurlijk is er ook al veel oogst- en verwerkingstijd.


De appeloogst valt tegen omdat het tijdens de bloesemtijd koud is geweest met nachtvorsten. De insecten die voor de bestuiving moesten zorgen zaten nog te rillen in hun cocon. Gelukkig hebben we op korte afstand in een natuurgebied nog een oude appelboom die wel veel levert.
Aubergines hebben een mooie bloei. Bloemetjes zijn er wel, maar aubergines hebben we tot nu toe maar één kunnen oogsten.
De vijgen zijn snel rijp geworden, zo snel dat 'anderen' ons soms voor waren.
De chayote-oogst lijkt erg goed te worden. Een interessante groente die zich goed laat bewaren. Wij vinden de smaak een beetje op avocado lijken. Ook de plant is in de tuin interessant, ze klimt in razend tempo tot boven in de boom.De szechuanpeper staat op het punt om rijp te worden en de oogst zal komende week gebeuren. Alleen de rode schilletjes zijn lekker pittig op de tong met een citrus-peperachtige smaak. Goed gedroogd kunnen ze in een pepermolentje gemalen worden. Met een keukenmachine kun je er poeder van maken.
Één van onze twee wortelen die we hebben kunnen oogsten. We hebben nog nooit zulk een slechte oogst gehad, maar het kan niet altijd oranjefeest zijn.
De shiitake-stammen hebben een super-opbrengst. Op het moment dat de paddenstoeltjes uitlopen hebben we de stammen binnen gezet omdat ze veel slakken aantrekken en die lusten slakken rauw. Shiitake zijn ideaal om te drogen zodat je er de hele winter van kunt eten.

Het is mooi dat je zo veel uit de tuin kunt eten. Dat begint 's morgens met bijvoorbeeld munt- of citroenverbena-tisane. In de middag bij de koffie een wafel met verse framboos of braam. Voor het avondeten biedt de tuin ook veel: de laatste sperziebonen, slasoorten, koolsoorten, kruidensoorten, courgettes enz. enz. Het bovenstaande is maar een greep uit onze eetbare tuin.Naar beginpagina September.