Keutenberg

Bed and Breakfast en EcotuinOktoberWeek 41: even er tussenuit.


Een week in het nationaalpark 'Böhmische Sächsische Schweiz' op Tsjechisch grondgebied, heerlijk wandelen tussen de beroemde basaltrotsen en een bezoek brengen aan: de grootste natuurlijke zandstenen boog in Europa, Bastei en een boottocht op de rivier Kamenice. 


Week 40: nog te oogsten en geoogst.


De Diospyros Virginiana (Amerikaanse persimoen), familie van de Kaki begint te rijpen evenals de Wilde citroen (Poncirus trifoliata, midden links).
De Aardbeiboom (midden links) laat de eerste bloesem zien. Niet zoveel als vorig jaar, nu hopen op een niet al te koude winter zodat we in het voorjaar de vruchten kunnen eten. Het schijnt dat je van de vruchten vrolijk wordt.
De vruchten van Braziliaanse guave beginnen langzaam te groeien. Het heeft effect gehad om 2 van deze struiken te planten ondanks dat ze eenhuizig zijn houden ze toch wel van kruisbestuiving.


De walnotenoogst is in volle gang, niet zo overvloedig als vorig jaar. Daarbij komt dat we in onze tuin ook nog veel mee-eters hebben. Gelukkig hebben we nog vele noten van vorig jaar die nog heel smakelijk zijn. 
Laat maar toch nog overvloedig kunnen wij nog oogsten van diverse soorten paprika's en pepers
De laatste 'Ananas noir' uit de kas geoogst, een heerlijke zoete vleestomaat. Niet de allerlaatste tomaat. Wanneer de vorst weg blijft kunnen wij nog lang doorgaan met oogsten van andere soorten.
Altijd lekker als tussendoortje is de radijs die houdt van wat kouder weer met veel neerslag. Dit najaar de rode en witte radijs gezaaid.

Week 39: de herfst begint. 


In de zomer bollen van de Herfsttijloos gekregen. In de lente komt het blad en in het najaar de bloem. Vergeten door de drukte ze op tijd in te zetten met het resultaat dat de bollen in de zak in het donkere stalletje zijn gaan bloeien. Geen zonlicht en dan krijg je witte bloemen. Deze week alsnog ingezet en wat zie je na 3 dagen .... de bloemen zijn paars, de originele kleur van de herfsttijloos. Nu nog hopen dat de bollen zich toch nog gaan vermeerderen.


Muskaat courgetten (zpmerpompoen) hebben het dit jaar goed gedaan. met vele verschillende vormen die allerlei associaties opwekken.
Ook de Szechuanpeper heeft dit jaar veel oogst, die wij niet allemaal kunnen verwerken. Gedroogd in een pepermolentje is dit kruid in allerlei gerechten te gebruiken en erg lekker zolang het kruid niet gekookt of gebakken wordt.
Naar beginpagina Oktober.